Warmtepomp opstarten

7 april 2020

Opstarten warmtepomp

Bekijk aandachtig het filmpje en lees eerst deze tekst helemaal alvorens je aan de aansluiting van de warmtepomp begint.

We willen zeker meegeven dat je met het aanschakelen van de warmtepomp het water een 5 à 6 graden warmer krijgt. Concreet wil dit zeggen dat een bad dat 14°C heeft, maximaal tot 20°C kan gebracht worden door de warmtepomp. Indien de omgevingstemperatuur laag zal de warmtepomp een lager rendement hebben dan bij hogere omgevingstemperaturen. Bij lagere omgevingstemperaturen is het opwarmen van het water dus moeilijker. Perfect is eigenlijk als het water vanzelf 22 graden heeft en je kan dan 5 à 6 graden bij verwarmen.

Warmtepomp klaar maken voor zwemseizoen: 

Stap 1:

Draai beide koppelingen aan het toestel (onderaan en bovenaan) handvast. Met een broeksriem kun je beide koppelingen nog ietsje verder aandraaien. Let op zet de koppelingen niet te vast, hierdoor zou de ring of draadstuk kunnen barsten.

Stap 2:

Aan de filterinstallatie zet U beide kranen die naar de warmtepomp gaan open. De kraan bovenaan zet U half open. Controleer eerst op waterlekken aan de water aansluitingen bij de pomp, indien alles OK is kun je overgaan naar stap 3, indien niet zorg dat de koppelingen waterdicht zijn door ze iets losser of vaster te draaien. Indien dit niet lukt zet je best de kranen die U in het begin van deze stap verplaatst hebt terug naar de originele posities.

Stap 3:

Om de warmtepomp te beschermen is deze uitgerust met een startvertragingstijdfunctie. Nadat u de zekering van de warmtepomp hebt aangezet, zal de ventilatie beginnen draaien binnen ongeveer 3minuten. 30 seconden daarna zal de compressor beginnen te lopen. De circulatiepomp moet aanstaan, zodat het water door de warmtepomp kan stromen voor u de warmtepomp aan zet.

Controleer nogmaals op waterlekken aan de water aansluitingen bij de pomp, dan kan je opstarten, druk een viertal seconden op de ontgrendelingstoets, daarna op de ON/OFF knop van de warmtepomp en stel de gewenste temperatuur in. U kunt de gewenste temperatuur van het water instellen van 18°C tot 35°C.

Als de warmtepomp draait, zal er condenswater uit de bodem afgevoerd worden. Na het opstarten van de warmtepomp, controleren of er geen abnormale geluiden of geuren zijn. Indien dit wel zo is : !Gelieve de warmtepomp niet zelf proberen te repareren om elk risico te vermijden.! Beter gewoon zekering uit zetten.

Enkele mogelijke foutmeldingen:

  • E3 geen waterstroom (circulatiepomp moet hoger in toeren of de filter is vuil: voer een wekelijks onderhoud uit volgens stappenplan)
  • E6 geblokkeerde pomp (schakel toestel onmiddellijk uit)
  • Ed antivries herinnering

Stap 4:

  • Laat de instellingen van regelingen staan zoals deze momenteel nu staan, bij het volgend onderhoud zullen deze door onze techniekers aangepast worden. Indien U dit zelf probeert kan er veel fout gaan met grote schade tot gevolg. De regelingen hebben een geheugen waarin alle handelingen worden opgeslagen en waarbij er kan aangetoond worden wanneer wat is gebeurd/ingesteld Ingeval van nood of water dat onzuiver begint te worden gebruikt U ons noodpakket.
  • Het vloeibaar rolluik kunt U beter manueel toevoegen. Hiervoor gebruikt U 1ml vloeistof per m² wateroppervlak. Voor een bad van 50m² gebruikt u dus maximaal 50ml per 24/h. Het is best deze vloeistof 's avonds toe te voegen.